Prekenserie brief aan Efeze

De brief aan Efeze


Efeze was een belangrijke handelsplaats en stond eveneens bekend vanwege de tempel van de godin Diana.
Tijdens zijn zendingsreizen is Paulus een paar keer in Efeze geweest en mocht hij een middel in Gods hand zijn om in deze goddeloze plaats een christelijke gemeente te stichten.


Een aantal jaren later zit Paulus gevangen. Tijdens zijn gevangenschap heeft Paulus een bijzondere brief geschreven voor de christenen in Efeze. Geen klachtbrief over zijn moeilijke positie, maar een lofbrief over God. Hij prijst en dankt Hem voor de weldaden die hij heeft ontvangen met de gemeente(n). 


Opvallend is hoeveel ruimte Paulus neemt om de heerlijkheid (ofwel majesteit) van Christus te beschrijven. Eigenlijk bestaat Efeze 1 slechts uit twee zinnen. Twee zinnen die nieuwsgierig willen maken naar het (nog meer) leren kennen van Christus. 
Een aanmoediging tot lofprijzing van God in ons dagelijkse leven.


De brief beschrijft ook een troost voor de gelovigen in Christus, want God de Vader ziet Zijn Zoon samen mét Zijn gemeente. Christus is het Hoofd, Zijn gemeente de leden van dat Lichaam. Dat is verwonderlijk, want dat is niet te danken aan de gemeente. Maar God ziet Zijn eigen werk in Zijn Kerk en daar verlustigt Hij Zich in. Terwijl satan graag teneergeslagen maakt, ziet Christus hen als Zijn bruid. 


Vandaag de dag mag deze brief nog gelezen worden. Satans list om het evangelisatiewerk van Paulus te stoppen is gebruikt tot uitbreiding van het Woord van God voor Joden, voor heidenen en.. voor ons! 
Efeze 1 vers 1-2
Download


Efeze 1 vers 3
Download


Efeze 1 vers 4-6
Download


Efeze 1 vers 7-8
Download


Efeze 1 vers 9-10
Download


Efeze 1 vers 11-14
Download


Efeze 1 vers 15-16

Download


Efeze 1 vers 17-19

Download


Efeze 1 vers 20-23

Download


Efeze 2 vers 1-3

Download


Efeze 2 vers 4-7

Download


Efeze 2 vers 8-10

Download


Efeze 2 vers 11-13

Download


Efeze 2 vers 14-18

Download


Efeze 2 vers 19-22

Download

Efeze 3 vers 1-13

Download


Efeze 3 vers 14-19

Download


Efeze 3 vers 20-21

Download

Geen opmerkingen:

Een reactie posten